Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään 8.2.2019 ilmoittanut, että karsiva pääsy- tai soveltuvuuskoe palaa sote-ammattilaisten koulutusvalintoihin. Päätös on oikea, sillä aikaisempi päätös soveltuvuuskokeiden poistamisesta oli selkeä virhe. Sosiaali- ja terveysalalla on kyettävä luottamaan siihen, että työntekijät ovat ammattitaitoisia ja muutenkin kaikin puolin soveltuvia tehtäviin, joissa turvallisuus, potilastuvallisuus tai asiakasturvallisuus ovat oleellisia vaatimuksia. Lisäksi hoitotyössä ollaan usein tekemisissä ihmisten kanssa, jotka ovat heikommassa ja haavoittuvammassa asemassa, joko sairauden, vammaisuuden tai iän vuoksi.
Soveltuvuuskokeiden puute johti valitettavasti siihen, että esimerkiksi lähihoitajakoulutukseen ohjautui opiskelijoita, jotka eivät soveltuneet alalle. Toisilla valmiudet opiskeluun olivat puutteellisia ja toisilla ehkä motivaatio juuri hoitotyön opintoihin vääränlainen.
Asetus on kuitenkin pannukakku, koska siinä ei määrätä pakollisena soveltuvuuskokeita toteutettavaksi. On kuitenkin hyvä, että pakollisuutta valmistellaan vielä lainsäädäntöön. Toisaalta haluan uskoa, että harva sote-alan oppilaitos jättää käyttämättä mahdollisuuden karsivaan soveltuvuuskokeeseen, paitsi jos opiskelupaikkoja jää täyttämättä. Ammatillisen koulutuksen rahoitushan on myös uusittu ja ”tyhjästä” paikasta ei tietenkään mitään rahaa saa.
Kun julkisuuteen tulleet tiedot joidenkin lähihoitajakoulutukseen osallistuvien opiskelijoiden kyseenalaisesta soveltuvuudesta alalle yhdistää esille tulleisiin vanhustenhoidon ongelmiin mieleen varmasti monella nousee pelottavia ajatuskulkuja.
Haluan kuitenkin vielä korostaa, että tunnen paljon erittäin hyviä ja osaavia hoitajia. Itseasiassa suurin osa tuntemistani hoitajista tekee työtään suurella sydämellä ja rautaisella ammattitaidolla.
Kokeiden poistaminen oli väärä päätös, mutta kiitosta on annettava sekä ministeriölle että ministerille valmiudesta korjata tehtyjä virheitä.