Kirjoitimme Turun apulaispormestarin Piia Elon kanssa siitä miksi on tärkeää, että Varissuon soteaseman kohdalla arvioidaan alueen asukkaiden palvelutarpeita ja palveluiden integraatiota.
Varissuo on Turun suurin asuinalue. Se on suurempi kuin monet varsinaissuomalaiset kunnat ja sen palvelut ovat viime aikoina joutuneet väistöön rakennusten huonokuntoisuuden takia. Terveysasema, päiväkodit, koulu ja yhdistystoimijat ovat joutuneet siirtymään ja nyt on aika rakentaa uutta, sillä hyvät palvelut turvaavat hyvää elämää, hyvinvointia. Hyvinvointi taas lisää kykyä oppia, kykyä omaksua ja kykyä toimia aktiivisesti yhteiskunnassa.
Vanhojen tilojen kohtalo surettaa, mutta uudet tilat mahdollistavat myös uutta ajattelua, voimme organisaatioiden sijaan ajatella perhelähtöisesti, miettiä miten lapset, nuoret ja lapsiperheet saavuttavat palvelut. Varissuolle suunnitellaan uutta sote-asemaa, koululaisille uusia tiloja joko Norssin yhteyteen tai Varissuon vanhan koulun tiloihin ja monet yhdistystoimijat etsivät tiloja.
Hyvinvointialueella pohditaan sitä millaisia palveluja sote-asemalla tulisi olla ja kaupungilla sitä miten tuetaan yhteisöllisyyttä ja järjestetään koulut alueella. Nyt on se hetki, jolloin tulisi pohtia miten lapset, nuoret ja perheet saavutetaan parhaiten. Onko se koulun yhteydessä toimivalla perhekeskuksella vai erillisellä sote-asemalla? Oleellista on, että perheet saavat oikea-aikaista, laadukasta ja tarpeisiinsa vastaavaa tukea. Pienten lasten haasteet vaikuttavat usein koko perheeseen tai ne voivat johtua perheestä ja mitä varhaisemmin perhe saa tukea, sitä vaikuttavampaa se on. Perheitä kannattaa siis auttaa ja tukea mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta voidaan ennaltaehkäistä ongelmien kasaantumista ja parantaa sekä lasten että heidän perheidensä hyvinvointia ja sitä kautta parantaa oppimista ja osaamista.
Tutkimukset osoittavat, että ehkäisevän perhetyön interventiot ovat kustannustehokkaita perinteisiin lapsiperhepalveluihin verrattuna. Panostamalla ennaltaehkäisyyn ja asiakassuhteen laatuun voidaan pienillä panostuksilla saada aikaan merkittäviä myönteisiä vaikutuksia perheiden hyvinvointiin. Tämä keventää julkisen sektorin kustannusrasitetta, tukee perheiden elämänlaatua ja vahvistaa yhteiskunnan sosiaalista kestävyyttä.
Nyt on kaupungin ja hyvinvointialueen syytä istua saman pöydän ääreen ja löytää yhteinen näkökulma palveluiden järjestämiseen, lasten, nuorten ja perheiden näkökulma.
Piia Elo (sd.)
Kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestari
Niina Alho (sd.)
Aluehallituksen 2. varapuheenjohtaja Varha