Demokraatti kertoi viime viikolla saaneensa tiedon valtiovarainministeriöstä, että kokoomus on yrittänyt selvittää hallitusneuvottelupöydässä mahdollisuutta siirtää sote-alan palkkaharmonisaatiota kymmenellä vuodella eteenpäin. Huomioitakoon, että kysymyksen neuvottelupöydässä on tehnyt turkulainen Ville Valkonen. Onneksi ehdotus tulee kuitenkin liian myöhään, koska liikkeen luovutus on jo tehty ja takautuvasti tämänlaista sääntelyä ei VM:n mukaan voi tehdä.
On kuitenkin syytä kysyä, että eikö kokoomuksella ole ollut tiedossa esimerkiksi Varsinais-Suomessa olevat suuret palkkaerot ja niiden aiheuttamat käytännön ongelmat ja henkilöstön eriarvoinen tilanne? Tuleeko henkilöstöpula yhtä suurena yllätyksenä kuin koko sote-alan merkittävä rahoitusvaje?
Varhaan siirtyneissä tehtävissä noudatetaan vielä kuntien ja kuntayhtymien aikaisia palkkausjärjestelmiä. Ammattilaisten palkat eroavat hyvinvointialueen sisällä merkittävästi, vaikka tehtävien vaativuus ja työnkuva olisi täsmälleen sama. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samasta työstä voi saada useita satoja euroja vähemmän palkkaa kuin vaikka naapurikunnan alueella työskennellessä. Varha on yksi työnantaja ja siirtyminen eri tehtävien välillä on helpompaa kuin aikaisemmin, koska palvelussuhde jatkuu ja esimerkiksi lomaoikeus pysyy samana. On siis selvää, että työntekijät hakeutuvat paremmin palkattuihin tehtäviin organisaation sisällä.
Rekrytointihaasteet ovat Varhassa myös arkipäivää. Alueellamme on useita tehtäviä avoimena ja niihin ei ole yrityksistä huolimatta saatu vakituista tehtävänhoitajaa. Henkilöstöpulaa yritetään paikata myös erittäin kalliilla vuokratyövoimalla. Vuokraaminen maksaa vähintään 60% enemmän kuin oman työntekijän palkkaaminen. Vuokratyövoimalla ei saada turvattua hoidon jatkuvuutta ja henkilöstön pysyvyyttä. On siksi tärkeää, että palkkauksen epäkohdat Varhan sisällä korjataan viipymättä ja kohennetaan palkkausta kilpailukykyisemmäksi.
Palkkaharmonisaatio on välttämätön, jotta henkilöstön pysyvyys voidaan turvata. Koko palkkausjärjestelmää pitää kehittää kannustavaksi ja oikeudenmukaiseksi. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kuluista yli puolet on henkilöstökuluja. Palkkakulujen leikkaaminen ei ratkaise sote-alan ongelmia, vaan se edelleen lisää niitä.
Niina Alho sd.
Varha aluehallituksen 2. vpj.
Ari Korhonen sd.
Varha valtuustoryhmän pj.