Vanhustenhoidon puutteet on korjattava heti

(Tästä jätettiin SDP:n aluevaltuustoaloite 25.9.2024)

Vuoden 2024 alussa saimme useita yhteydenottoja siitä, että vanhuksille ei järjestynyt paikkaa ympärivuorokautisessa hoivassa ennen kuin kolmen kuukauden jonotusaika oli täyttynyt. Samaan aikaan yksityisillä palveluntarjoajilla oli satoja paikkoja vapaana. Tästä uutisoi esimerkiksi Turun sanomat 2.3.2024. Kesän jälkeen on selvinnyt, että Varhan työntekijäohjeistus ja käytännöt aiheuttavat tarpeettomia viivytyksiä hoivapaikan löytymisessä. Hyvinvointialueen viranhaltijoiden antaman ohjeistuksen mukaan iäkkäälle tarjotaan ensisijaisesti paikkaa omista ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä, ja toissijaisesti yksityisestä hoivakodista, jos määrärahoja on vapautunut. Vasta kolmen kuukauden jonotuksen jälkeen on ostettu yksityisiltä lisää paikkoja.

Vaikka kaikki eivät olekaan joutuneet odottamaan paikkaa täyttä kolmea kuukautta, tämä käytäntö on silti laiton. Kun ikääntyneiden palvelujen ennustetaan ylittävän budjettinsa yli 20 miljoonalla eurolla, käytännössä mitään määrärahoja ei ole vapautumassa.

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) takaa iäkkäille oikeuden saada tarvitsemansa palvelut ilman aiheetonta viivytystä. Kun palvelutarve on arvioitu, iäkkäälle henkilölle syntyy subjektiivinen oikeus saada palvelunsa viivytyksettä, mutta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun palvelun tarpeesta on ilmaistu tarve. Hyvinvointialueet ovat kuitenkin käyttäneet lain kolmen kuukauden aikarajaa hyväkseen, pitämällä iäkkäitä henkilöitä jonoissa, vaikka yksityisissä hoivakodeissa olisi paikkoja vapaana. Oikeusasiamies on ottanut kantaa 29.8.2024 Pirkanmaan hyvinvointialueen samankaltaiseen käytäntöön ja todennut sen laittomaksi.

Taustalla on hyvinvointialueiden riittämätön rahoitus, joka pakottaa viranhaltijat etsimään säästöjä kaikin keinoin. Yksi keinoista on viivyttää iäkkäiden pääsyä ympärivuorokautiseen hoivaan pitämällä heitä jonoissa mahdollisimman pitkään. Näin säästöjä syntyy näennäisesti, koska hoivapaikkaa ei tarvitse kustantaa heti tai ikääntynyt voidaan sijoittaa toiseen hoitopaikkaan, jonka kustannukset joka tapauksessa kuuluvat hyvinvointialueelle. Monet iäkkäät joutuvat kuitenkin odottamaan hoivapaikkaa erikoissairaanhoidossa tai sairaalan osastoilla, mikä kuormittaa erikoissairaanhoitoa ja rajoittaa uusien potilaiden vastaanottamista. Tämä ei vain heikennä iäkkäiden elämänlaatua ja vaaranna heidän oikeuttaan välttämättömään huolenpitoon, vaan myös tarpeettomasti rasittaa erikoissairaanhoitoa ja estää muiden potilaiden asianmukaisen hoidon.

Me Varsinais-Suomen SDP aluevaltuustoryhmänä vaadimme, että Varha ryhtyy välittömästi noudattamaan lakia ja varmistaa, että iäkkäiden oikeus välttämättömään huolenpitoon toteutuu. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Varhan tulee hyödyntää kaikkia käytettävissä olevia resursseja, mukaan lukien yksityiset hoivakodit, silloin kun omia paikkoja ei ole riittävästi.

Niina Alho

Aluehallituksen 2. varapuheenjohtaja

Ari Korhonen

Aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja

Posted in Blogi and tagged , , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.